torstai 10. marraskuuta 2011

Säästäminen onnistuu huomaamattasi - kun sen oikein suunnittelet

Itse ajattelin vuosien ajan, että säästäminen onnistuu vain vyötä kiristämällä ja ylimääräisistä mukavuuksista luopumalla. Lopulta oivalsin, että säästäminen onnistuu helposti kun rahat siirtyvät palkkapäivänä automaattisesti toiselle tilille. Tämän jälkeen säästöni alkoivat karttua mukavaa vauhtia -- helppo säästäminen oli todellakin minun juttunu!

Kun aloitin säästämisoperaation, olin juuri saanut mieluisan työpaikan. Samalla tulotasoni kohosi mukavasti, vaikka en ollut edes keskituloisen tasalla palkkatilastojen mukaan. Silti onnistuin säästämään tuloistani melkoisen suuren osan.

Tämä onnistui, kun solmin pankkini kanssa rahastosäästösopimuksen. Silloin heti palkkapäivänä pankki sijoitti tililleni tulleesta rahasta noin kaksisataa euroa tiettyihin, itse valitsemiini osakerahastoihin. Koskaan en osannut edes kaivata näitä rahoja, kun en niitä ehtinyt nähdä tililläni.


Säästösopimus on helpoin tapa säästää

Tuolloin ymmärsin että säästösopimuksen tekeminen on helpoin -- ja todennäköisesti monille muillekin sopiva -- tapa vaurastua. Rahaa kertyy huomaamatta joko erilliselle pankkitilille tai rahastosijoituksiin, mikä tietenkin tuottaa pitkällä tähtäimellä selvästi pankkitiliä tai määräaikaistalletuksia korkeamman säästösumman.

Noin viiden, kuuden vuoden kuluessa säästöön oli kertynyt jo huomattava summa. Tässä osakekurssien pitkään jatkunut nousu oli tietysti suurin tekijä. Kuitenkin aivan yhtä tärkeää oli se, että jatkoin kurssien heilahtelusta huolimatta säännöllisien sijoituksien tekemistä. Toisinaan, kun tililleni ilmaantui joku satunnainen suurempi summa, pistin senkin välittömästi osakerahastoihn.

Viiden vuoden kuluttua säästämisen aloittamisesta elämäntilanteeni muuttui. Jätin tuon vuosikymmenen alussa unelmatyönä pitämäni työpaikan ja päätin hankkia itselleni aivan uuden koulutuksen.


Säästöt tuovat joustavuutta elämään

Siinä vaiheessa säästöt tulivat tarpeeseen -- saatoin rahoittaa itselleni uuden yliopistotutkinnon, ja säästöt riittivät pitäämään elintasoni lähestulkoon aikaisemmalla tasolla. Kolme vuotta myöhemmin minulla oli takataskussa uusi tutkinto, ja säästöistä oli vielä jäljellä kolmasosa!

Tämä ei olisi onnistunut, jos olisin säästänyt ylimääräiset rahat joko eläkerahastoon tai PS-tilille. Tietenkään PS-tilejä ei tuohon aikaan vielä ollut olemassakaan, mutta juuri joustavuuden ansiosta suosin itse vieläkin rahastoja ja osakkeita: tiedän saavani rahat käyttöön heti ylimääräistä käteistä tarvitessani. Kuitenkin rahat pysyvät hetken mielijohteilta pankkitiliä paremmin turvassa.

Säästäminen voi siis olla helppoa ja tuottoisaa. Miksi sinäkin et tekisi säästösopimusta jo tänään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti